geo360

8.3.11

Νέα ολίσθηση βράχου στα Τέμπη

Δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο μια καινούργια αστοχία συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών.

" .... Οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά, όταν αποκολλήθηκε πέτρα και έπεσε πάνω στο όχημά του, στην κοιλάδα των Τεμπών. Στο ίδιο σημείο είχε πεθάνει ένας ιταλός μηχανικός, όταν είχε γίνει κατολίσθηση και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία μετά από αρκετούς μήνες, καθώς υποτίθεται ήταν ασφαλής. Το νέο περιστατικό δείχνει περίτρανα πως όχι μόνο ασφαλής δεν είναι αλλά οι υπεύθυνοι παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές." http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=67727&catid=3

Παρόμοιες με την χθεσινή ολισθήσεις ή/και τοπικές αποσπάσεις βραχωδών μαζών πραγματοποιούνται στο σύνολο των οδικών αξόνων.
Όσα μέτρα και να ληφθούν είναι τόσο πολυπαραγοντικός ο μηχανισμός γέννησης και πυροδότησης εδαφικών ή βραχωδών ολισθήσεων που το μόνο που μπορεί να γίνει είναι πρακτικά η μείωση της επικινδυνότητας και η αύξηση του  συντελεστή ασφάλειας, με αντίστοιχη αύξηση των μέτρων και του κόστους αυτών. Θα ήταν δε αρκετά χρήσιμος ο εντοπισμός, ιδιαίτερα κατά μήκος των παλαιών οδικών δικτύων, περιοχών με εμφανή προβλήματα, και σύνταξη σχετικών χαρτών επικινδυνότητας, ώστε να είναι σε θέση η πολιτεία να προβεί στον ανάλογο χειρισμό τους. Είναι σίγουρο ότι περιοχές όπως τα Τέμπη, η Νέα Φώκαια στην Χαλκιδική, και τμήμα του οδικού κυκλώματος της Σιθωνίας θα ήταν σε υψηλή στάθμη με αυξημένα ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου